web analytics
Clean Air everywhere ! | 0475/624261 | info@aeropure.be

Is de luchtkwaliteit binnen ongezond ?

De meeste mensen denken dat slechte luchtkwaliteit alleen een probleem is van buitenlucht. Niets is minder waar, de lucht in je huis en werkomgeving kan 2 tot 5 keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. In sommige huizen is de luchtkwaliteit zelfs erger dan in de gemiddelde industriezone.

Schoonmaakproducten

De grootste boosdoeners hier zijn schoonmaakproducten. De chemische bestanddelen in vele van deze producten zorgen ervoor dat er tot 3 keer meer kans is om binnenshuis tumors te ontwikkelen dan in de buitenlucht. Omdat we 90% van ons leven binnenshuis doorbrengen kan dat op lange termijn voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen.

Welke vervuilende stoffen zijn het gevaarlijkste binnenshuis?

Gassen

Honderden verschillende soorten giftige gassen zijn ontdekt in onze ademlucht binnenshuis. Zo zijn er gassen zoals koolstof monoxide en stikstof dioxode maar ook organische gassen zoals benzeen, formaldehyde en dichloormethaan. Dankzij de nieuwe energiezuinige bouwvoorwaarden kan er nog maar weinig frisse lucht naar binnen en kunnen deze gassen dus moeilijk naar buiten.

Fijn stof

Fijn stof zijn kleine partikels die klein genoeg zijn om zich in de lucht te verspreiden en ingeademd te worden. Ze kunnen uit om het even wat bestaan. De gevaarlijkste kunnen zijn:

  • Fijne as en rook van sigaretten
  • Deeltjes uit branders
  • Houtrook uit kachels
  • Virussen, bacteriën en schimmels
  • Stukjes roet en partikels van brandstof

Deze stofdeeltjes kunnen verschillende problemen veroorzaken. Oogirritatie, een pijnlijke keel maar ook ernstigere problemen zoals verminderde longcapaciteit en kanker. Je krijgt gemiddeld elke dag 2 eetlepels aan dit materiaal uit je omgeving binnen.

Radon

Radon is een radioactief gas dat uit aarde, steen en grondwater komt. In goed verluchte plaatsen vormt het gas geen dreiging, maar in bvb. kelders of andere afgesloten locaties kan dit een serieus gezondheidsrisico vormen. Dit gas tast de longen aan en kan op termijn sterk bijdragen tot de ontwikkeling van longkanker.

Wat kan ik doen aan de luchtkwaliteit binnenshuis?

Pak het aan bij de bron. Rook niet meer in huis, vermijd gevaarlijke schoonmaakproducten en luchtverfrissers. Verlucht apparaten die roet produceren genoeg en kijk op tijd of ze nog naar behoren werken.

Ventileer je huis genoeg. Zet op tijd ramen open en of laat een ventilatiesysteem installeren.

Schaf een luchtreiniger aan. Luchtreinigers en filters van hoge kwaliteit kunnen de luchtkwaliteit fors verbeteren. Ze zijn wellicht de meest efficiënte oplossing om een gezonder huis te bekomen, temeer daar ze in hun werking de warmte binnen houden en u dus niet op extra kosten voor verwarming laten opdraaien.

deeltjes

Comments are closed.